544 – Verkoop van zuivelproducten

544 – Verkoop van zuivelproducten

Gek toch dat tegenwoordig alle producten die je in een supermarkt koopt onderhevig zijn aan een bepaalde houdbaarheid datum, vroeger hoorde je daar nooit van. Mijn moeder had een provisiekast en die zat propvol met producten die volgens mij nog stamden uit de mobilisatie 1914 -1918. Het was goed bedoeld hoor van mijn moeder als we zaterdags bij haar op visite kwamen en we tot de conclusie kwamen dat we een pot wortelen en doperwtjes vergeten waren te halen, dan zei ze steevast: loop maar even naar boven in de kast staat nog wel wat! En inderdaad in de kast stond een pot die we zochten alleen de houdbaarheidsdatum van de pot was reeds jaren overschreden!

Als kind wist je niet beter dan dat je Brusselslof alleen maar kon kopen in de wintermaanden maar tegenwoordig is deze groente het hele jaar door te koop en dat is met alles zo, tegenwoordig is alles wat vroeger alleen maar in een bepaalde periode van het jaar te koop was, in iedere supermarkt te koop.

Je vraagt je wel eens af hoe dat vroeger ging, we hebben een paar weken geleden  die eieren crisis gehad, maar je kunt mij niet wijs maken dat er in de jeugdjaren van mijn ouders ook niet zo iets aan de hand was in de zuivelhandel.
Het is daarom wel eens leuk om vandaag terug te kijken naar twee handelaren die hun zuivelproducten verkochten in Den Helder. Zo verkocht melkboer Bremer (geen familie van geloof ik) uit de Keizerstraat 34 zijn producten voor de oorlog nog met paard en wagen, overigens zien wij melkboer Bremer hier afgebeeld in de Cronjestraat.Terwijl zijn naoorlogse collega Jan Purmer met een gekoelde wagen stad en land afreisde om zijn zuivelproducten aan de man te brengen. Kortom er is in de zuivelbranche veel veranderd maar toch geeft het mij een goed gevoel dat ik de tijd nog heb meegemaakt dat er nog een echte melkboer aan de deur kwam en in gedachten denk ik nog weg eens terug aan de melkboeren Jan Bronsema en Arie Groet.

 

 

Overigens trouwe lezers van deze rubriek er gaat over een paar weken wat veranderen, de rubriek Afgestoft gaat twee keer per week verschijnen! U hoort er meer van.

3 Comments on “544 – Verkoop van zuivelproducten

  1. Wat een alleraardigst stukje weer over een onderwerp die nog maar weinigen onder ons zich zullen herinneren
    Een mooie foto van de melkboer met paard en wagen
    Zo langzamer hand lijkt het wel dat alles een houdbaarheid datum heeft nog even en de baby’s krijgen ook zo een stempel minstens te leven tot maar alle gekheid op een stokje dit soort artikelen zou ons met dankbaarheid moeten vullen een maatschappij met voldoende van alles.

  2. Ik ben geboren in 1950 in de toenmalige Schoolstraat (voorheen Klaas Duitstraat) en dat was een tijd zonder koelkast. In principe had je die ook niet nodig want zuivelproducten werden dagelijks, behalve in het weekend, langs de deur bezorgd. Toch hadden wij iets van een koelkastje in de vorm van een houten kastje met een deurtje van vliegengaas. Deze hing buiten op de plaats en het liefst natuurlijk in de schaduw. Trouwens bij ons in de Sluisdijkbuurt had je genoeg handelaren in melk, groente en vlees en met ook nog diverse kruideniers konden mijn ouders eenvoudig aan de dagelijkse boodschappen komen. Later had mijn vader een dubbele volkstuin op Dirks Admiraal waar genoeg vanaf kwam voor zijn gezin met 7 kinderen. Bergen met diverse soorten bonen werden door ons verwerkt en door mijn vader ingewekt. De grote gangkast stond ‘s winters vol met glazen wekpotten en in de serre stonden de bruine keulse potten. Ik heb die volkstuinen vaak vervloekt want als mijn maatjes gingen voetballen op het pleintje in de Goverstraat moest ik weer met pa mee om te “oogsten”. Ik ben er niet slechter op geworden hoor, ik heb ondanks dat een fijne jeugd gehad.

  3. De melkboer Douwe de Vries kwam bij ons (Nieuw Den Helder) aan de deur. Standaard recept (2 flessen melk) en als je niet thuis was werd het op de stoep gezet.