539 – de Molenstraat

Eens heeft de molen een hoogst belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van onze stad. Bekijk maar eens ’n plattegrond uit heel vroeger jaren, en je bemerkt dat vernoeming van dit nuttige van de wind afhankelijke werktuig meer dan tien keer heeft plaatsgevonden. Ook vandaag de dag vinden we in ons stratenplan deze verwijzing naar het verleden gelukkig nog een keer of wat terug. Zowel in het oude stadsdeel als in het meer oostelijk gelegen, eens snel tot ontwikkeling gekomen gedeelte van onze stad hebben de wieken gedraaid. Zowel ten gevolge van brand als van gedwongen sloop zijn de molens uit ons stadsbeeld verdwenen.

Gelukkig waren ze voor de straatfotografen, die zich bezig hielden met het – in opdracht van hun broodheren – vastleggen van stadsgezichten, indrukwekkende beeldvullers. Vandaar dan ook dat u nu een unieke “ansichtkaart” van de Molenstraat onder ogen krijgt met op de achtergrond de tras- en korenmolen “De Eendragt”. Maar er is meer te zien : het zeskantige kerkje dat, tegenwoordig een woon functie heeft gekregen maar bij het grote publiek altijd verbonden zal blijven aan het transportbedrijf van, van der Eijk en aan de oud ijzerhandel van Vos. Ook de melkventer  die op een mooie zomerdag op weg is naar z’n klanten. En die woonden in de goeie ouwe tijd lang niet altijd naast de deur. Trottoirs kende men in die jaren nog niet en waren derhalve ook nog geen bron van zorgen. Al met al ziet u hier een fraai plaatje van het leven van alle dag in een rustig stadje.

8 Comments on “539 – de Molenstraat

  • Die molen aan de overkant was een houtzaagmolen.
   Ik denk niet dat veel mensen weten wat een trasmolen is, ik wist het in elk geval niet en ik ben even aan het zoeken gegaan. WIKI leert ons: “Een trasmolen is een molen die tufsteen tot tras maalt ten behoeve van de productie van cement en mortel”. Ik lees ook dat tras, gemalen tufsteen, onder meer gebruikt werd / wordt om metselwerk en beton waterdicht te maken. Tufsteen is materiaal van vulkanische oorsprong en werd / wordt gewonnen in de Eiffel.

 1. Kijk dit soort afbeeldingen doet je hart weer harder kloppen
  Door de jaren heen is er een hoop veranderd maar door de mensen uit het verleden vastgelegd op de gevoelige plaat .
  Ben daarom erg benieuwd naar 12 augustus waar we een overzicht kunnen zien van onze stads arcitectuur door de jaren heen beloofd een gezellige middag te worden met vertier een drankje en een hapje

 2. Een echte winkelstraat is de Molenstraat nooit geweest, maar een straat met veel bedrijvigheid wel. In het krantenarchief zoeken naar het woord Molenstraat levert in het Vliegend Blaadje 2863 en in Heldersche Couranten 6888 treffers op, meest advertenties.
  Tot ongeveer honderd jaar geleden was de Molenstraat verdeeld in twee stukken, genaamd 1ste en 2de Molenstraat.

  • Ik herinner me het verhaal dat in vroegere eeuwen het Lutherse geloof niet helemaal geaccepteerd was en dat Lutherse kerken geen toren mochten hebben. Dat zou dan reden zijn geweest om voor ronde of zeshoekige vorm te kiezen.
   Of zo´n verbod ook in Den Helder gold weet ik niet, het kan natuurlijk ook zijn dat zulke kerken inmiddels een Lutherse traditie waren geworden.