Actie voor Jutter

Het is niet meer mogelijk om te reageren op deze actie. We hebben bereikt dat de Jutter terug wordt geplaatst in het stadshart van Den Helder.
Bedankt voor de vele reacties! 


‘De Jutter terug in de binnenstad!’, dat is het motto van een publieksactie die gevoerd gaat worden om het verwijderde beeld ‘De Jutter’ terug te krijgen in het centrum. De actie zal gevoerd worden door vrijwilligers van stichting Afgestoft. 

Ob Hoekzema, adviseur van de stichting, is strijdbaar: ,,Ik vind het een slechte zaak dat dit markante en geliefde beeld van zijn sokkel is gehaald. Het stond er goed zo op het snijvlak van Beatrixstraat en stationsplein. Ik heb een bijzondere band met het kunstwerk omdat ik destijds als burgemeester van Den Helder gevraagd werd het beeld te onthullen. Vaak als ik er langs liep de afgelopen tijd dacht ik onwillekeurig terug aan de komst van ‘De Jutter’. Het beeld hoort bij de binnenstad en ik heb van veel inwoners begrepen dat ze er aan hechten dat het daar weer terugkeert.”

De oud-burgemeester vindt het een vreemde zaak dat ‘De Jutter’ verwijderd is en niet dreigt terug te keren op zijn vertrouwde plek. ,,Waarom? Vorige week las ik in de Helderse Courant dat er nu een enorme bolder op die plek gaat komen. Liever heb ik het beeld van ’De Jutter’ terug en ik denk dat veel Nieuwediepers het daarmee eens zijn.”

Hoekzema noemt het een goede zaak dat er een publieksactie op touw gezet wordt: ,,Uitstekend initiatief. Ik hoop daarom van ganser harte dat met het mobiliseren van de bevolking succes geboekt wordt.”