536 – Groeten uit Den Helder

536 – Groeten uit Den Helder

Eigenlijk beste lezer is het best eens leuk om zo af en toe te bladeren door de ouderwetse ansichtkaartenalbums die ik in mijn bezit heb! Want je maakt door middel van die albums echt een rondgang door de stad en iedere keer weer ontdek je nieuwe dingen die de moeite van het bekijken waard zijn.

Kijk alleen maar eens naar de ansichtkaarten van Huisduinen, je ziet hoe een klein dorpje in de ontwikkeling voort schrijdt om tenslotte als een ware badplaats zijn plek veroverd te hebben. Een ander leuk iets zijn de ansichtkaarten van de Koninklijke Marine, daar zie je dan weer hoe snel de ontwikkeling gaat bijvoorbeeld van zeilschepen naar stoomschepen. Maar ook de gezelligheid aan de Buitenhaven waar de schepen aangemeerd lagen geeft ook op tal van afbeeldingen een mooi sfeerbeeld weer. En dan heb ik het nog niets eens gehad over die statige Hoofdgracht, het is jammer dat dit deel van de stad tijdens de oorlog op een kleine uitzondering na volledig is afgebroken.

Ja mensen, de tijd begint nu echt te naderen dat de groep Nieuwediepers die het vooroorlogse Den Helder nog hebben gekend is uitgestorven, en  dan zullen alle verhalen uit die vroegere Helderse wijken en hun personen uit overlevering komen! Maar er is een ansichtaartenalbum wat altijd de grootste aantrekkingskracht op mij heeft gehad al van jongs af aan eigenlijk en dat is het album met de Groeten uit Den Helder ansichtkaarten!

Urenlang kon je als kind, maar ook nu nog hoor genieten van die kleine mini afbeeldingen waar vaak de Hoofdgracht, het oude station en de Marine op voorkwamen! En daarom laat ik u beste lezer van deze rubriek vandaag eens lekker genieten van een tweetal groetenkaarten waarvan de oudste op 30 augustus 1905 is verzonden en de jongste kaart op 22 mei 1951.

 

7 Comments on “536 – Groeten uit Den Helder

 1. Sowieso wordt hier de geschiedenis van Den Helder levend gehouden. Vooral HZdwg weet heel veel en heeft veel kennis omdat hij kan vertellen uit persoonlijk ervaring. Altijd geniet ik van zijn bijdragen.

 2. Ja,inderdaad heeft de heer HZdwg altijd leuke bijdragen welke Cees goed aanvullen,althans dat is mijn mening beste Hijneken.Waarmee ik de andere reageerders met hun bijdragen absoluut niks tekort wil doen!!!
  Maar ik vermoed dat de heer HZdwg ook wel aardig op leeftijd is en zoals Cees schrijft dan zullen we het toch van de ansichtkaarten moeten hebben en uiteraard van de overleveringen.
  Uiteraard gun ik de heer HZdwg nog een lang leven.
  P.S:
  Wel allemaal nog even een bijdrage leveren om de Jutter terug te zetten op zijn plaats waar hij hoort n.l ongeveer waar hij heeft gestaan.Nu dus b.v.k. op het grasveldje VOOR Boon

  • Natuurlijk wil ik anderen in deze rubriek niet tekort doen beste Anton, maar HZdwg mag hier inderdaad in het bijzonder genoemd worden, al wordt hij dan een beetje verlegen… 😉

 3. Ik word er verlegen van, en dat word ik niet gauw.
  Vorige week heb ik een zure opmerking moeten maken, ik hoop dat het heeft geholpen te voorkomen dat in deze mooie rubriek de politieke mot komt te zitten.
  Met groeten uit Recife, jammer dat ik er geen plaatje “Groeten uit” bij kan doen.
  P.S. Ook deze jutter heeft gereageerd voor de Jutter. Was van Kees Doolaard, als ik het goed heb. Heb ik nog gekend toen hij een winkeltje onder de naam “De Amateur” in de Sluisdijkstraat had.

  • Uiteraard heb ik daar ook een reactie achtergelaten.

   Kees Doolaard inderdaad, ik zie’m nog staan bij z’n evenementenschip aan de Keizersgracht. Markante kerel!

 4. Vraagje n.a.v het volgende:
  Dit schrijft Cees:En daarom laat ik u beste lezer van deze rubriek vandaag eens lekker genieten van een tweetal groetenkaarten waarvan de oudste op 30 augustus 1905 is verzonden en de jongste kaart op 22 mei 1951.

  En dit wordt er geschreven door Marinus Vermooten? n.a.v de uitzending van Nostalgia op 17-01-2014.
  Vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten uit het naoorlogse amusementsgebeuren hebben er SINDS DE OPENING van marinekantine Huys Tijdtverblijf aan de Kanaalweg IN SEPTEMBER 1954 weleens opgetreden.

  De kaart van 1951 waarvan ik aanneem dat die het is waar huis Tijdverdrijf op staat,stond huis tijdverdrijf er toen al ?
  Of is het toch wat later n.l 1954??
  Wie o wie lost het vraagje voor mij op?
  En noemde men het dansen(woensdags) in huis Tijdverdrijf vroeger in brede Helderse kringen niet Het Slettenbal?

 5. Toon, je hebt helemaal gelijk dat het poststempel niet klop!
  Het is een nogal vet gestempelde kaart waar de datum moeilijk op te lezen is maar met een vergrootglas erbij kom ik uit op 22 mei 1957 i.p.v. 1951.