534 – De Helderse kermis

Ooit werd er aan mij eens een vraag gesteld, wat zou nou het beste zijn, gras zaaien of graszoden leggen in een tuin. Mijn advies was om het te zaaien waarop de vragensteller weer zei dat dat een kapitaal aan water kost, want je moet het nou eenmaal goed nathouden! Ik adviseerde hem toen om het te zaaien in de week van de Helderse kermis en meestal is dat van succes verzekerd want dan regent het altijd.

Ja de Helderse kermis gaat volgende week weer beginnen, tegenwoordig zijn mijn vrouw en ik niet zo van die grote kermisgangers meer en zoeken ons vertier elders, maar er zijn tijden geweest dat we er niet weg te slaan waren! De mooiste herinneringen heb ik altijd nog aan de tijd dat de Helderse kermis aan de Kanaalweg werd gehouden, voor je gevoel was dat een immens groot terrein waar ook veel meer attracties stonden dan nu. Herinnert u het zich nog de cakewalk, de hobbelende geit, en bijna over het hele terrein waren van die trekkasten verspreid!

Veel van de glans van vroeger is natuurlijk verdwenen, en dat is begrijpelijk want ook in de kermisbranche worden er nieuwe technieken ontwikkeld om het publiek te trekken en te amuseren! En toch zijn er op elke kermis nog attracties te vinden waar de sfeer van vroeger nog volkomen terecht heerst en dan heb ik het over de oliebollenkraam, de poffertjeskraam en natuurlijk de nougatkraam. En om het allemaal nog wat jeuig te maken toon ik u vandaag twee foto’s uit de tijd dat het Helderse kermisterrein nog aan de Kanaalweg te vinden was. Veel plezier!  

4 Comments on “534 – De Helderse kermis

  1. Heerlijk wakker worden met deze beide foto’s net als Cees was ook ik niet weg te rammen van de helderse kermis zeker bij de bots auto’s was het altijd leuk meiden kijken want die voelde zich daar toen ook op een vreemde manier tot aangetrokken.
    Ik hoop echter dat het droog blijft voor de uitbaters en hun attracties.
    Het valt me overigens mee dat de gemeente dit gebeuren nog niet heeft verbannen naar de oude rijkswerf.

  2. Het fijne aan de Kanaalweg als locatie voor de kermis vond ik het feit dat de kermis op twee terreinen stond, gescheiden door de toegangsweg naar NAVGIS. Hierdoor kon je rondlopen in een acht vorm en dat was (voor mij) prettiger dan heen en weer te lopen. Het kermis plezier is er nu niet minder om.

  3. De botsauto’s; een attractie zo oud als ….? Tja, zeg het maar. En nog steeds een grote publiekstrekker. Wonderlijk eigenlijk.

  4. De beleving van kermis zit niet alleen in wat je ziet, maar ook in wat je hoort en wat je ruikt. Als ik terugdenk aan de Helderse kermis, dan hoor ik ook weer de kermisgeluiden en dan ruik ik ook weer de kermisgeuren.
    De botsauto´s, waar ik in mijn kinderjaren ook een groot liefhebber van was, hadden ook hun eigen en (voor mij, toen) intrigerende en zelfs wel een beetje griezelige geur. De geur van elektriciteit: de lucht van warm isolatiemateriaal, gemengd met een beetje ozon van de vonken daarboven.