533- 100 jarig bestaan MLD

Het is natuurlijk nog een eindje weg, maar het kan nooit geen kwaad om er zo af en toe eens aandacht aan te besteden, al was het maar onder het mom van, je kunt het toch niet tegen houden! Waar ik het over heb is de honderdste verjaardag van de oprichting van de Marine Luchtvaart Dienst op zaterdag 18 augustus 1917.
Daarom lijkt het mij een goed idee om zo af en toe eens met deze rubriek in de historie van de MLD te duiken!

Borstbeeld Ltz. 2e klasse A.E. Rambaldo

De oprichting van de MLD mag dan wel in 1917 plaats hebben gehad, maar de belangstelling van de marine voor de luchtvaart dateert al van voor 1907. Het was de toenmalige luitenant ter zee 2e klasse Alfred Emile Rambaldo, die als eerste zeeofficier de praktische luchtvaart beoefende.

In Ned. Oost-Indië maakte hij allerlei ballonvluchten en gaf daarmede de stoot tot de oprichting van de Kon. Ned. Vereniging voor de Luchtvaart. Dus met andere woorden de Koninklijke Marine is al bijna 110 jaar actief in de militaire luchtvaart! Helaas heeft onze koene luchtvaartpionier de luitenant der 2e klasse A.E. Rambaldo de vruchten van zijn werk niet mogen plukken, want op 5 augustus 1911 maakte hij met zijn ballon een dodelijke val. Dat soort ongelukken kwamen in en om Den Helder na de oprichting van het Marinevliegkamp de Kooy op donderdag 17 oktober ook met regelmaat voor vooral in de eerste jaren van het bestaan van het MVKK. Daarom is het vandaag een mooie gelegenheid om weer eens een afbeelding van het Marinevliegkamp de Kooy aan u te tonen. En daarbij mag natuurlijk het borstbeeld van luitenant ter zee 2e klasse Alfred Emile Rambaldo niet ontbreken!

4 Comments on “533- 100 jarig bestaan MLD

  1. Kijk en daarom houd ik van onze stad de diversiteit aan beroepen die er door de jaren zijn geweest en nog zijn. Of het nu grote bedrijven zijn of kleine zelfstandige Den helder is en blijft een stad om van te blijven houden.Kijken naar de foto’s bekruipt me toch weer het gevoel zeker bij het borstbeeld waarom we niet een volkstelling kunnen houden om de Jutter weer in oude luister terug te halen op zijn oude plek in de stad als compensatie zouden we de werklieden aan de werf geven waar ze mijns inziens thuis horen Ik zeg win win

    • Nachtburgervader; ook ik ben groot voorstander van het terugbrengen van De Jutter in de Helderse binnenstad. Maar waarom zouden de Wervianen moeten verhuizen? Die staan toch prachtig in de Beatrixstraat? Onze stad is groot genoeg om nog een mooi plekje voor De Jutter te vinden.
      Den Helder, beelden hoofdstad van de Noordkop!

  2. Waar staat dit borstbeeld? Of kunnen we dat op 16 september aanstaande bekijken tijdens de vliegshow van Den Helder Airport?

    • Beste Bodelo dit machtig mooie beeld staat op de mvk de kooy en zal zeker te zien zijn tijdens de reünie van het vliegkamp.