532 – Spoorbrug

Is het niet heerlijk om op zondagmorgen eens lekker uit te slapen, want je wordt niet gestoord door het geroesemoes van de graafmachines van de firma Winder die door de weeks bezig zijn om een nieuw riool aan te leggen in de Schooten.Overigens heb ik heel veel waardering voor deze mensen want ze verrichten zwaar werk en daarbij moet je er niet aan denken dat ze tot hun 67e moeten doorwerken. En als je er dan eenmaal uit bent is het eerste wat je natuurlijk doet een kop koffie pakken en de rubriek Afgestoft lezen.

Voor vandaag heb ik gekozen voor een geweldig mooie foto in zwart/wit van de Molengracht met de Spoorbrug aangelegd in 1862! Ik heb al eens eerder wat over deze brug geschreven, want eigenlijk is het de brug met de vele namen geweest. Om er maar eens een voorbeeld te noemen de “Werfbrug”, “Martelaarsbrug” en de mooiste naam vind ik altijd nog de “Faberbrug” genoemd naar schoenmaker en brugwachter Faber op de hoek Bierstraat hoek Molengracht. Als we onze weg vervolgen zien we links op de hoek de Telstar bar gevolgd door een hele rits kleine huisjes waarbij de opmerking gemaakt kan worden dat de voorgevel van dat oude winkeltje vooraan aan de Molengracht enige maanden geleden in haar oude luister is hersteld.

Menig Nieuwedieper zal ook het gebouw van de Rooms-Katholieke Volksbond nog wel herkennen, jarenlang was dit het Casino van Den Helder, daar speelde het amusementsleven van Den Helder zich af.  Op de achtergrond zien we aan de Kanaalweg dat noodgebouw waarin de Kweekschool was gehuisvest. Overigens voor de geïnteresseerde in de historie van de Helderse bruggen; Hans Boogert heeft onder www.bruggendenhelder.rf.gd een geweldig mooie site online staan, het is maar dat u het weet!

 

3 Comments on “532 – Spoorbrug

  1. Heerlijk plaatje weer uit een grijs verleden een plaatje welke rust uitstraalt en wat mij opvalt geen auto te zien
    Al met al weer lekker wakker worden gelukkig voor jou ook Cees ik heb de grote zandbak voor je deur gezien van de week

    • Inderdaad DeNachtburgemeester een heerlijk plaatje uit een grijs verleden. Rechts op de achtergrond is nog de houten Kweekschool te zien nabij “de kluft” mijn zwager (nu 80 jaar oud) heeft daar nog zijn opleiding tot leraar gehad.

  2. Die brug is gemaakt, als ik het goed heb, in België.
    Er was in 1862 nog geen gemotoriseerd verkeer, de middelen van transport van die tijd waren stoomboot en paarden. Zo´n gevaarte van België naar Den Helder te krijgen moet in die dagen geen eenvoudige zaak zijn geweest.