531 – 60 jarig bestaan Marineclub.

Vorige week vroeg de Nachtburgemeester hoelang de rubriek Afgestoft eigenlijk bestaat, en op zich is dat nog wel een interessante vraag ook!
Want met een onderbreking van een paar jaar bestaat de rubriek Afgestoft 20 jaar, voor zover ik het kan nakijken ben ik de rubriek gestart begin 1997 voor het toenmalige blad ,,Nieuwsblad de Noordkop” een uitgave van Rodi Media. De Helderse redactie van het blad ,,Nieuwsblad de Noordkop” was gevestigd in een oud pand in de Breewaterstraat en daar had Yvonne de Groot samen met nog iemand waar ik de naam niet meer van weet de dagelijkse leiding. Nadat het blad was opgeheven, ben ik in 2007 weer met de rubriek gestart voor de internet krant Den Helder Vandaag, en vanaf 2008 t/m zondag 30 april is de rubriek Afgestoft te lezen geweest op Den Helder Actueel. Sinds zondag 7 mei is Afgestoft iedere week te lezen op www.afgestoftdenhelder.nl met het gevolg dat onze site door honderden lezers per week word bezocht.

Nou kun je de vraag stellen is 20 jaar Afgestoft een felicitatie waard? Ik denk dat het deze rubriek waardig is, om een foto aan u te tonen van een jubilerende organisatie uit het verleden, en in dat geval gaat het om een foto die gemaakt is op vrijdag 28 september 1928 ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van de Marineclub aan de Hoofdgracht! Op de groepsfoto zien we de deelnemers van de feestmaaltijd met op de eerste rij in het midden schout-bij-nacht L.J. Quant en op de voorgrond zitten v.l.n.r. eerste bediende Simon Hertog en tweede bediende zoon Jan Hertog. Maar de foto toont ons nog meer opvallende objecten die tegenwoordig nog steeds deel uitmaken van de inrichting van de huidige Marineclub op het Harssenseiland zoals het schilderij van Michiel Adriaenszoon de Ruyter en de twee Chinese vazen die onder het schilderij op een dressoir staan.

 
Op dit moment zijn Arie Booy en ik druk in de weer met het schrijven van een boek over de 150 jarige geschiedenis van de Marineclub en daar zullen ook tal van foto’s in komen te staan die nog nooit in boekvorm zijn verschenen. Mocht u interesse in dit boek nu al gewekt zijn, dat raad ik u aan om alvast met korting in te tekenen en dat kan via e-mail afgestoft@gmail.com .