530 – Strandgezicht

Nu af en toe geproefd kan worden dat de echte zomer in aantocht is, en de dijk ons tot wandelen lokt laat ik u vandaag genieten van een geweldig mooie afbeelding van Huisduinen! Er zijn in de loop van de jaren heel wat pogingen ondernomen om van Huisduinen een badplaats van “allure” of van “standing” te maken. En succes is nog al een tijd lang uitgebleven, maar alles wijst er toch weer op dat het de goede kant op gaat! Maar vandaag gaan we weer eens een heel stuk terug in de tijd en zie hoe kristalzuiver ons strand er bij ligt en dat kan ik u alleen maar laten zien aan de hand van deze ansichtkaart, die begin 1914 haar rondreis begon, en uiteindelijk na veel omzwervingen liefderijk een gekoesterde rustplaats in mijn verzameling kreeg. Maar – hoe mooi ook het weer wel mocht zijn – het volk wat naar het strand toe ging liet zich echt niet verleiden tot het afleggen van de oerdegelijke kledingstukken. Men trok er op z’n zondags op uit. Alleen aan het water was het toegestaan tijdelijk van uitrusting te wisselen. En op de top van de duinen zien we het “Badhuis” wat toen nog van hout was en de aanwezigheid van het tramstation duidde erop dat er een directe verbinding met de stad was. Aan de bezetting van dit stukje recreatiegebied valt af te leiden, dat de klandizie op de dag dat de fotograaf zijn werk voor de firma Kokelaar deed vast niet groot geweest zal zijn. Maar wie had in die dagen de gelegenheid om op een door de weekse dag te genieten van de zon, de zee en het strand? Slechts enkele uitverkorenen natuurlijk, waaronder een militair die hier een praatje met een dame maakt.

2 Comments on “530 – Strandgezicht

  1. Nou! Jij schrijft het, ik dacht het. Kijk toch eens hoe geweldig mooi zo’n paviljoen van hout! Zeer bijzonder. En hoewel ik het plan van Storm aan Zee wel begrijp (twee verdiepingen er bovenop) zie ik het toch liever niet. Dit is toch een genot om naar te kijken?

  2. Klopt George, Cees is al heeeeel lang bezig. De Stichting daarentegen bestaat nog niet zo lang.
    En helaas moet de tekst aangepast worden v.w.b. het publiceren op Den Helder Actueel.