Eerbetoon aan kunstenaar Leo Pinkhof

Eerbetoon aan in de oorlog vermoorde kunstenaar

Plaquette Leo Pinkhof

Leo Pinkhof was ooit een bekende kunstenaar. Zeker in Den Helder waar hij met zijn gezin woonde tot de Duitse bezetter hen het leven onmogelijk maakte. Op het huis aan de Soembastraat waar Pinkhof woonde zal in juni een plaquette bevestigd worden. Als eerbetoon aan de in Sobibor om het leven gebrachte artiest Het initiatief voor de herinneringsplaquette is genomen door voorzitter Cees Rondèl van stichting Afgestoft. De plaquette zelf wordt financieel mogelijk gemaakt door ondernemer Daan Groot.

Leo Pinkhof staat in 1935 links bij de muur van zijn klas op de Ambachtsschool.

Rondèl: ,,Leo Pinkhof was een joodse kunstenaar die van betekenis is geweest voor de historie van Den Helder. Zoals zoveel van zijn geloofsgenoten is hij helaas vermoord door de Duitsers. In Den Helder was Pinkhof niet alleen bekend als schilder en tekenaar, hij was ook één van de oprichters van de Noorderkunstkring. Tevens was hij actief in de Joodse gemeenschap, onder meer als voorzanger in de synagoge.”

Leonard Jehoeda Pinkhof werd op 19 juni 1898 geboren te Amsterdam. Hoewel hij begin jaren twintig les kreeg aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten, maakte Pinkhof de opleiding niet af omdat hij in Den Helder werd aangesteld als tekenleraar aan de Ambachtsschool. In 1925 stond Leo Pinkhof samen met anderen aan de basis van de Noorderkunstkring. Tevens was hij dertien jaar voorzitter. Het doel van de vereniging was het bevorderen en ontwikkelen van de beeldende kunst. Een doel dat nog steeds wordt nagestreefd.

Ex Libris
In 1927 trouwde Pinkhof met Betsy Koekoek. Het gezin kreeg vier kinderen. Naast zijn werk als docent aan de Ambachtsschool verdiende de artiest bij als grafisch kunstenaar. Hij maakte werken in opdracht zoals schilderijen, boekomslagen en de in die tijd populaire boekleggers en Ex Libris, prentjes die aangeven aan wie een boek behoort. Ook maakte hij illustraties voor de zaterdagbijlage van de Helderse Courant.

De hoge woning is Soembastraat 7 waar het gezin Pinkhof woonde.

 

Door Pinkhof ontworpen ramen voor een Amsterdamse synagoge.

Toen de oorlog uitbrak raakte Pinkhof zijn baan kwijt. In 1940 verhuisde het gezin naar Oudesluis waar Pinkhof les gaf in het Joods Werkdorp in de Wieringermeer. In 1941 gingen ze naar Amsterdam. Daar werd Pinkhof ook weer actief in de Joodse gemeenschap. Voor de fraaie synagoge aan de Linnaeusstraat ontwierp Pinkhof glas-in-loodramen. De kunstenaar stond op een Duitse lijst om met zijn gezin te kunnen uitwijken naar Palestina. Dat streven mislukte. In 1943 werd het gezin Pinkhof door de bezetter via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gestuurd.

Het plaatsen van een herinneringsplaquette op het oude woonhuis van de familie wordt ondersteund door de stichting 4 en 5 mei in Den Helder. Op 19 juni is de ceremonie.

3 Comments on “Eerbetoon aan kunstenaar Leo Pinkhof

  1. Onder de titel ‘Het Karakter van Nieuwediep” is in De Heldersche Courant van 1939 – 1940 een serie aardige artikelen verschenen over geschiedenis van Den Helder, met mooie pentekeningen, waarschijnlijk van deze Pinkhof.
    Kranten Regionaal Archief Alkmaar.