527 – Uitzicht over onze stad

527 – Uitzicht over onze stad

U, boft toch maar waarde lezer van deze rubriek dat de Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre wordt beschouwd als de uitvinder van het diorama (fotocamera) en samen met een andere Fransman Nicéphore Niépce maakte hij in 1826 de eerste succesvolle foto. Inmiddels zijn we 191 jaar verder en wat is de ontwikkeling van de fotografie enorm vooruit gegaan, het foto rolletje is vervangen voor de digitale camera maar in de begintijd werkte men zelfs nog met glasplaten! En daarom kun je met stelligheid zeggen dat de vroegste fotografische opnames van onze stad op glasplaat zijn gezet om afgedrukt te worden! Vandaag toon ik u zo’n afdruk, waarbij gezegd moet worden dat de fotograaf die dit resultaat heeft gemaakt daarvoor op een van de gashouders van de Helderse gasfabriek heeft gestaan! Maar het resultaat mag er daarom best wezen, we hebben letterlijk en figuurlijk een geweldig

. De foto is waarschijnlijk gemaakt in 1908 vlak na de ingebruikname van de watertoren. Maar deze geweldige foto biedt meer wat de moeite van het bekijken waard is, zo zien we links de school aan de Parallelweg, eigenlijk moet ik zeggen 5 en 6 waarbij opgemerkt moet worden dat school 6 in de 1e Goversdwarsstraat zat. En boven de school steekt als een soort pijl vuurtoren de Lange Jaap boven alles uit. Maar als we naar het onderste gedeelte van de foto kijken, valt gelijk op dat er van een kerkgebouw aan de Steengracht nog helemaal geen sprake is, sterker dat werd pas in 1909 gebouwd en in 1918 vervangen voor het huidige gebouw waar tegenwoordig de

4 Comments on “527 – Uitzicht over onze stad

    • Fijn U hier weer te treffen Hijneken!
      Hopelijk volgen er velen.

  1. Ja,hopelijk volgen er nog velen,alleen jammer dat Den Helder Actueel hier niet even een klein woordje aan had gewijd dat Cees is verhuist naar Stichting Afgestoft.
    Ik kwam het aan de weet via een mail.