528 – Stadsvernieuwers

528 – Stadsvernieuwers

Eigenlijk is het best triest gesteld met onze binnenstad, want we zijn al bijna zestig jaar aan het ploeteren om er iets moois van te maken! En dat begon allemaal nadat op zaterdag 31 mei 1958 het nieuwe NS station aan de Middenweg geopend werd en het oude spoorwegemplacement gesloopt moest worden. Er lagen allerlei plannen op tafel om onze stad te verfraaien op de vrijkomende ruimte waar eens het oude station van Den Helder had gestaan en zoals gezegd zestig jaar later zijn we nog steeds met de invulling bezig. Er heeft als eens een politiebureau en een brandweerkazerne gestaan, en voor het theaterbezoek kon je heerlijk terecht in de toen nog gemeentelijke schouwburg. Ik denk wel eens bij mij zelf stel je toch eens voor dat er na de gemeenteraadsverkiezingen een stadsbestuur komt die het helemaal niks vindt dat scheve bomenpark in de stad, nou dan ben je slecht klaar en kunnen we weer van voor af aan beginnen. Daarom is het wel weer eens interessant om een foto uit het archief tevoorschijn te halen, waaruit blijkt dat alle mogelijkheden nog open waren om een invulling te geven aan de vrijgekomen ruimte. Maar ook de foto op zich gunt ons een mooie blik in de Spoorstraat met onder andere café Minneboo, het Julianapark, de Bethelkerk en hotel Bellevue om maar enkele namen te noemen. En aan de horizon schittert in het zonlicht nog dat deel van de bebouwing van de Hoofdgracht wat de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft. En misschien dat toekomstige stadvernieuwers bij het aanschouwen van de foto zich nog eens achter de oren krabben met het idee van had ik toch maar…………!

8 Comments on “528 – Stadsvernieuwers

 1. Zoals het altijd gaat bouwen en afbreken maar den helder blijft een mooie stad

 2. Goeden morgen allen op deze mooie side. Zoals jullie zien , heb ik de side ook gevonden. En zoals gewoonlijk gelijk weer een mooie foto van een stukje centrum van nog niet eens zolang geleden. Er is op deze foto , nog veel herkenbaars terug te vinden. Zelfs gebouwen, die er nog staan. Zo zie ik Links achter de bomen, Hotel Belleveu, en aan de overkant daarvan , het gebouw van V&D op de hoek Keizer/Spoorstraat wat er nu nog staat . Ook het gebouw van de Helderse courant, nu slagerij Halman zie ik nog staan. Op de voorgrond bij de bouwhekken, moet de Nutsspaarbank, ten tijde van deze foto nog gevestigd op de Polderweg en later de VSB en nog later ,Fortis bank evenals Albert Heijn en bovengelegen Flat gebouw nog gebouwd worden. Links , op de groene hoek, staat nu mc Donalds. Ik zie helemaal aan het einde van de Spoorstraat, eigenlijk daar, de Molenstraat nog de cafè’s Het Kombuis Van Leo Elias en de Tivoli bar genoemd naar de tegenover dit cafè liggende Bioscoop Tivoli. Verder daar achter , zoals Cees al noemde de Hoofdgracht en de Rijkswerf met De nu nog kenmerkende kraan bij Dok 1 , en de schoorsteen van het Marine zwembad En daarnaast, het Torentje van het nu Marine Museum. Al met al een foto , waar je hoe meer je er naar kijkt, steeds meer herkenbaars aan gaat ontdekken.

   • Dat, weet ik niet. Maar wat de politie in Den Helder toen wel had , Waren twee verkeersagenten Klaas Kuiter en Sikking ,op er BMW zijspanmotor R68 Die twee , waren nog erger dan een flitspaal.

    • De tweede naam van de motoragent , is geen Sikking , maar Pepping. Hoewel Sikking ook politie agent was , haalde ik die twee door elkaar.

  • Leuk om te lezen Fred! Ook ik herken veel dingen op deze foto. Hoe mooi was Bellevue niet? En de Bethelkerk?

 3. Natuurlijk is het zo dat velen onder ons kunnen beamen dat er heel wat nieuwbouw uit eind 1950 en de zestiger jaren allang (en soms kort) alweer gesloopt is en tot het verleden behoort. Het oude station zorgde voor een tweedeling in de stad en werd voor de nieuwe stadsontwikkeling meer naar het zuiden verplaatst. De ontstane ruimte werd ingevuld met gebouwen voor een stad met 120.000 inwoners. Hoe anders zou het lopen. Nadat het bewustzijn was gekomen dat Den Helder nooit meer dan 60.000 lieden zou tellen werd de ontwikkeling hier op aangepast. En ik moet zeggen als ik zo door het vernieuwende centrum loop dan ziet het er allemaal gelikt uit. Geen grootschalige projecten meer maar kleinere winkels met bewoning daar tussendoor geweven. Veel gevels worden gerenoveerd of vernieuwd waarbij veel al een mooie kleur steen wordt gebruikt. Volgens mij is Den Helder goed bezig om een stad te worden waarin het goed vertoeven is. Het heeft inderdaad lang moeten duren maar het resultaat mag er dan ook wezen.

  • Willem, ik ben het met je eens dat het lijkt alsof er nu een realistisch centrumplan ligt wat op een mooie manier wordt ingevuld.