525 – Huisduinen

525 – Huisduinen

Den Helder – Om precies te zijn in 1899 had een fotograaf de moed om – beladen met ’n vracht apparatuur – het puur hoge Kijkduin te beklimmen. Om voor zijn opdrachtgever, in dit geval uitgever J.C. de Buisonjé en zoon, een mooi plaatje van het stille, wat dromerige Huisduinen te schieten.

Het moet een rustige winterdag zijn geweest, want uit de schoorsteentjes zie je rook recht omhoog kringelen. En de wonderlijk gevormde lapjes grond, schraal en puur zanderig, lagen in rust tussen de uitlopers van de duinen. Ook op het Galgenveld, eigenlijk verboden gebied voor Jan en alleman, was er geen sprake van actie door ons garnizoen. Wat niet wegnam dat de jeugd zich heerlijk vermaakte op dit unieke speelterrein.

Tegenwoordig kennen we dit gebied als het voormalige OS&O terrein met de bekende gebouwen die daar tijdens de Duitse bezetting zijn neergezet, zoals het Casino dat in 2009 grotendeels afbrandde. Op dit moment ondergaat het complete terrein een algehele metamorfose en worden er een twintigtal eigentijdse monumentale woningen gebouwd.

Voor de dromers onder ons zal dit beeldschone stukje Huisduinen wellicht inhouden dat er vanwege het mooie dat verloren is gegaan, een traan moet worden weggepinkt. Maar de Lange Jaap torent boven alles wakend uit en de kerk stond – zoals het eigenlijk hoort – zowat precies in het midden.

Getagd met ,