Aftrap Anna Clasina Leijer jaar

Aftrap Anna Clasina Leijer jaar

lijer

Den Helder – Stichting Afgestoft heeft september omgedoopt tot de maand van Anna Clasina Leijer. Het is 28 september namelijk precies honderd jaar geleden dat de Helderse fotografe overleed.

Leijer was een van de weinige Nederlandse vrouwen die aan het eind van de negentiende eeuw zelfstandig een onderneming in fotografie dreef. Haar fraaie foto’s zijn in het bezit van het Rijksmuseum en Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de koninklijke Verzame
lingen in Den Haag en Marinemuseum in Den Helder. Ook is werk van haar in particulier bezit bij Jaap Koorn en Cees Rondèl.

Leijer (geboren in Den Helder op 11 augustus 1860) had een goede band met de Koninklijke Marine en legde vanaf Willemsoord het bezoek en vertrek van oorlogsschepen vast. Werk van haar hand werd in 1894 in een kostbaar album aan de koninginnen Emma en Wilhelmina geschonken.

 

 

Een van de foto's van Anna Clasina Leijer.Tentoonstelling
Op 28 september dit jaar is het een eeuw geleden dat Anna Clasina Leijer in Den Helder overleed. In die maand wordt in het gemeentehuis een grote overzichtstentoonstelling met bijzonder werk van de fotografe gehouden. Op die expositie zal ook een beeld worden geschetst van de bijzondere familie Leijer en de betekenis van de Helderse voor de Nederlandse fotografie. Naast deze tentoonstelling zijn diverse activiteiten gaande die van 2016 een Leijer-jaar moeten maken.

Op woensdag 28 september, de sterfdag van Anna Clasina Leijer, wordt op de Algemene begraafplaats op Huisduinen het door Lex Duijvelshoff gerestaureerde graf van Leijer opnieuw onthuld. En op 28 september ’s avonds is er café Kaper aan de Zuidstraat een beameravond over leven en werk van Anna Clasina Leijer. Op zaterdag 3 september en op 1 oktober is er een fietstocht door Den Helder langs plekjes die op de gevoelige plaat zijn vastgelegd door Anna Clasina Leijer, waarbij ook een bezoek wordt gebracht aan het gerestaureerde graf.

Bakker Bos overhandigt het speciale gebak aan Trees van der Paard (foto: Willem Melgerd).Postzegels en gebak
Twee ondernemers uit Den Helder hebben iets bijzonders bedacht ter ere van Leijer. Hans Peter Winter van bakkerij Bos presenteerde donderdagmiddag het Anna Clasina Leijer gebak, dat vanaf vrijdag de rest van het jaar te koop is. En Cees van der Wel toonde de eerste postzegel die is ontworpen ter ere van de fotografe. Het eerste gebakje en de eerste postzegel werden donderdag overhandigd aan wethouder Trees van der Paard. Bij de overhandiging waren ook enkele uit Den Haag gekomen familieleden van Leijer aanwezig.

Foto: Willem Melgerd.

 

Getagd met , , , ,