Erepenning voor Cees ‘Afgestoft’ Rondèl

Erepenning voor Cees ‘Afgestoft’ Rondèl

legpenningceesDen Helder – Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft maandag de erepenning van de stad toegekend aan Cees Rondèl (59). Hij ontving de penning uit handen van burgemeester Koen Schuiling, als blijk van waardering voor zijn inzet en belangrijke werk op het gebied van de (sociale) geschiedenis van Den Helder.

Rondèl zet zich al decennialang positief in voor de Helderse samenleving en om de geschiedenis van Den Helder vast te leggen. Zo heeft hij in 1996 uitgeverij CEHARO opgericht om het boek “150 zijlijntjes in beeld” uit te brengen. ‘t Zijlijntje was een cursiefje dat gedurende dertig jaar (1963-1993) deel uitmaakte van de Helderse Courant en werd geschreven door H.J. Rondèl, de vader van Cees. Ook bracht CEHARO verschillende boeken uit over, onder andere, de historie van Den Helder, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Landmacht.

Daarnaast richtte hij in 1991 de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis (HVSG) op, waarvan hij tot 2009 voorzitter was. Het doel van de HVSG is de belangstelling voor de sociale geschiedenis van Den Helder levend te houden. Rondèl heeft gedurende deze jaren de collectie voor de vereniging opgebouwd en veel historische documenten weten te behouden. Voorts schrijft hij al jaren een wekelijkse column onder de naam “Afgestoft” voor de internetkrant Den Helder Actueel. Hij organiseerde exposities en lezingen en is inmiddels voorzitter van de stichting met dezelfde naam.

Expositie over 150 jaar spoorverbinding.Opening expositie met controle van het toegangskaartje van de burgemeester.Monument
Tevens was hij initiatiefnemer van, en actief in, de werkgroep om het monument, voor gevallen burgerslachtoffers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, te verplaatsen van de Nieuwe Haven naar Willemsoord, zodat het monument voor een ieder bereikbaar is. Momenteel zet hij zich in voor het behoud van de, uit 1853 daterende, Doopsgezinde kerk aan de Kerkgracht. Rondèl was zeer verheugd met de onderscheiding en noemde het “een bekroning van zijn werk”. Hij beloofde nog lang niet klaar te zijn, want met de Stichting werkt hij al weer aan mooie dingen voor Den Helder.

De penning werd 9 november uitgereikt bij de opening van de expositie “100 jaar Prins Hendriklaan en 150 jaar Station Den Helder”, in gebouw De Ambassade aan de Prins Hendriklaan 13.

(Bron: Den Helder Actueel)

Getagd met , , , ,