389- Texelse-boot

389- Texelse-boot
389-Texelse-boot
Oude aanlegsteiger van de Texelse boot 1963-1964.

Als ik een ansichtkaart uit mijn verzameling zou moeten aanduiden die eeuwigheidswaarde voor mij heeft, dan is het deze. Op de achterzijde staat geschreven: “oude aanlegsteiger van de Texelse boot 1963-1964”. Deze kleurenafbeelding is dus al weer vijftig jaar geleden genomen.

Diverse onderkomens zijn er op deze kaart te zien die inmiddels al weer jaren tot een ver verleden behoren, zoals op de achtergrond het oude Fort Oostbatterij (NAVGIS) en we zien het imposante huizenblok wat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd met als middelpunt de voormalige Marineclub. En wat op deze afbeelding duidelijk te zien is, en waarover ik veertien dagen geleden al heb geschreven, de Hoofdgracht loopt helemaal door tot aan het Havenplein.

Met weemoed kijken we ook terug naar het oude “Lands End”, met het lokkende terras wat zomers zo’n gezellige aanblik gaf. Dat geldt natuurlijk ook voor de veerboot de Dageraad, die op het punt staat te vertrekken naar de veerhaven van Oudeschild. Kortom, een ansichtkaart die bij velen een stuk herinnering zal oproepen, omdat er heel veel op te zien is wat de historie van Den Helder weerspiegelt.