387 – ’t Boschje achter ’t Paleis Helder  

387 – ’t Boschje achter ’t Paleis Helder   

 

387 - Boschje achter 't paleis Er zijn in de loop van de jaren nogal wat prentbriefkaarten  op de markt gekomen, waarbij de maker wat moeite had om achter de juiste aanduiding van het gefotografeerde stadsdeel te komen. Voor een niet-Nieuwedieper zal de hier opgenomen tekst “Boschje achter ’t Paleis – Helder” nu echt niet veelzeggend zijn. Het tegendeel is waar voor degenen die in vroeger jaren hun jeugd in onze stad hebben beleefd.

 

Gelukkig heb ik de tijd nog meegemaakt dat de Hoofdgracht nog doorliep tot aan het Havenplein. En hoeveel keren heb ik niet zitten koekeloeren vanaf de wallenkant naar die hoogst geheimzinnige tuin, toen nog compleet met muziektent achter het Paleis. Als je deze afbeelding zo ziet kun je met recht stellen dat de omgeving drastisch is veranderd in de loop der jaren en Helder is Den Helder geworden.

 

’t Boschje is inmiddels deel gaan uitmaken van een grotere tuin, waar nog steeds iets geheimzinnigs vanuit gaat, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat de tuin niet deel uitmaakt van het openbare groen van Den Helder. Als we wat geduld hebben, komt daar misschien binnenkort verandering in.

Peperhuisje387 - Hoofgracht met de Paleistuin in 2014

Aardig om te zien is op deze prentbriefkaart dat het oude Peperhuisje er nog op afgebeeld staat, dit is de voorloper van het inmiddels afgedankte Peperhuisje waar de marine voorlichtingsdienst in gehuisvest was. De tweede afbeelding die iklaat zien geeft een overzicht van de plaats waar ’t Boschje tegenwoordig deel van uitmaakt.