385 – Koninklijk bezoek

385 – Koninklijk bezoek

385-Koninklijk bezoek1904

Het is echt een goede gewoonte geweest om koninklijke bezoeken aan onze stad op ansichtkaarten vast te leggen. Deze ansichtkaart van de inspectie door koningin Wilhelmina en Prins Hendrik van de adelborsten, toont duidelijk aan hoe het er tijdens deze visites aan onze stad toeging.

 

De kaart laat ook een stukje stadsgeschiedenis zien. Zoals te zien, was het terrein van de Rijkswerf in 1904 waarlijk niet met gebouwen bezaaid. Dat de handvaardigheid van onze wervianen altijd groot is geweest, valt af te lezen aan het indrukwekkende baldakijn – door de gezamenlijke Helderse bloemisten omzoomd met palmen en weerbestendige bloemstukken – waaronder de hoge gasten konden vertoeven als de tijd daartoe rijp was. Het gewone volk stond keurig achter het strak gespannen lijntje opgesteld om de gebeurtenissen gade te slaan.

 

Opvallend is toch wel dat het tenue van de militairen – uitgezonderd dan de hoog gegradueerden – sober was, al zijn de blinkend gepoetste knopen en gespen hier niet te zien. Goed dat het torentje van het Marinemuseum, net even zichtbaar, voor ons bewaard is gebleven. Dit koninklijk bezoek vond zo’n 110  jaar geleden plaats, op 14 en 15 september 1904. De aanleiding was het 75-jarig bestaan van het Koninklijk Instituut voor de Marine, waarbij het vaandel werd uitgereikt door koningin Wilhelmina.