384 –  Nieuwe Kerk

Omdat het op384NHkerk de markt brengen van de eerste ansichtkaarten van Den Helder zo rond 1895 moet zijn geweest, was dat ook een mooie gelegenheid voor de Helderse omdat op eigen wijze te doen. In de loop der tijd zijn er vele honderden ansichtkaarten van Den Helder gemaakt en dat is maar een geluk, want daardoor kunnen wij, en ons nageslacht, tot in lengte van dagen genieten van foto’s van een stad die tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een echt historische stad genoemd kon worden.   Mede door de Tweede Wereldoorlog zijn er in Den Helder heel veel historische gebouwen en zelfs hele woonwijken verloren gegaan. Daardoor zijn er maar weinig gebouwen overgebleven die nu een respectabele leeftijd hebben bereikt. Vorige week hebben we het feit herdacht dat de Marinekazerne aan de Buitenhaven 175 jaar bestaat en binnenkort hebben we weer een 175-jarige, namelijk de Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerkplein.

384InterieurNieuweKerk
Interieur

De kerk werd op 1 december 1939 ingewijd en staat te boek als een Waterstaatskerk enis thans de oudste kerk van Den Helder. Persoonlijk vind ik het buitenaanzicht nog het mooiste van de hele kerk, want nadat de hervormde gemeente het gebouw in de jaren zeventig van de vorige eeuw had verlaten bleef er van het mooie interieur maar weinig over. Alleen het Van Dam orgel is nog steeds in zijn originele staat en kan als het goed bespeeld word een geweldig mooi geluid ten gehore brengen.   Deze keer in Af384De belijdenisgestoft de kerk zoals we er dagelijks van kunnen genieten, plus nog eens een aanblik op het oude interieur. Op de foto ook “gedachtenis aan de ure der belijdenis”, een oud kerkdocument uit 1939. Voor wie iets te lezen wil hebben op de zondagmorgen.