383 – 175 jaar Marinekazerne

383 – 175 jaar Marinekazerne

383-Marinekazerne

 

Vandaag staan we eens stil bij het 175-jarig bestaan van de marinierskazerne aan het Nieuwediep, ook wel bekend als de voormalige onderzeedienstkazerne aan de Buitenhaven. De aanbesteding voor de bouw van de marinierskazerne vond plaats op 15 maart 1838 en in 1839 werd het gebouw in gebruik genomen.

 

Meer dan zeventig jaar heeft het gebouw dienst gedaan als marinierskazerne en 1911 kreeg het de naam marinekazerne. In 1939 tijdens de mobilisatie heeft men er nog, zij het bescheiden door de internationale spanningen, het eeuwfeest gevierd.

383-Onderzeedienstkazerne

De Tweede Wereldoorlog heeft de kazerne redelijk goed doorstaan. Alleen bij het bombardement van 23 december 1942, waarbij tijdens een geallieerde luchtaanval om 12.38 uur ongeveer vijftig brisantbommen werden afgeworpen, werden op militair gebied aan de Buitenhaven de marinekazerne, de militaire bakkerij en onder andere de steenkolenopslagplaats getroffen. Aldus Anthony van Kampen in zijn boek “De Burgers van Den Helder”.

383-Eetzaal Marinierskazerne aan de Buitenhaven
De eetzaal

In 1950 werd begonnen met de verbouwing van de oude beschadigde marinekazerne. Aan beide zijden van het gebouw werd een trappenhuis aangebouwd en er werd een etage opgezet die jarenlang dienst heeft gedaan als sporthal. In 1961 begon de voormalige marinekazerne een nieuw leven als onderzeedienstkazerne!