382 – Marinesloepen

382 – Marinesloepen

 

382-Gezichtophavenmetmarinesloepen
Gezicht op de Haven met Marinesloepen.

Eens werd het als geen enkel bezwaar gezien de fotograaf ‘om den brode’ toe te laten tot het marineterrein om een stadsgezicht te maken. Vandaar dat Jb. N. Prins deze ansichtkaart in de handel kon brengen. Hierop is niet alleen vastgelegd hoe onze jannen werden opgeleid in het omgaan met de marinesloepen, maar eveneens is vereeuwigd hoe het aanzien van Het Hoofd vanaf het Harssens-eiland was!

Geen reden om in gepeins te verzinken over de schoonheid van dit stukje Nieuwediep, waar een mengeling van gebouwen en verdedigingswerken op was neergezet. Meest in het oog springend was natuurlijk het voormalige hotel Den Burg, met het aangrenzende woonhuis. Jarenlang is er in deze omgeving weinig veranderd en hoewel de hier afgedrukte ansichtkaart rond 1900 werd gefabriceerd, zal menigeen de situatie nog herkennen.

Voor degenen die een fragment stadsgeschiedenis waarderen: In 1826 verrezen aan de Weststraat enige woonhuizen; aan het Havenplein staan reeds enkele stenen gebouwen, onder andere het hotel Den Burg. Weer een bewijs hoeveel er in en rond onze stad in de loop der jaren tot het verleden is gaan behoren. Ook het beeld van in de Buitenhaven oefenende marineklanten – door het altijd aanwezige publiek aangemoedigd met ‘haal op gelijk’ – zullen we niet meer terug zien.