381 – Arbeidsbureau  

 

Je kunt het je haasArbeidsbureauKanaalweg-openingt niet meer voorstellen, maar zeventig jaar geleden (in 1944) waren de slopers nog druk in de weer om op last van de Duitse bezetter de Kanaalweg en de Hoofdgracht te slopen. Ik zit wel eens te mijmeren wat Den Helder voor wereldstad zou zijn geweest als alle sloopwerkzaamheden tijdens de Tweede Wereldoorlog niet hadden plaatsgevonden.

 

Reken dat al die evacuees die onze stad tijdens de periodes van zware bombardementen ontvlucht waren, en na de oorlog weer terugkwamen in Den Helder, ook niet wisten wat ze zagen. De Ouwe Helder gesloopt, de Kanaalweg en de Hoofdgracht afgebroken. Het was zelfs zo erg dat er gebouwen gesloopt werden die amper net waren neergezet.

 

Op maandag 19 februari 1940 opende burgemeester G. Ritmeester het nieuwe Arbeidsbureau aan de Kanaalweg 92 en in 1944 werd het gesloopt. Nou moet ik zeggen dat de locatie waar het gebouw heeft gestaan, zeg maar de huidige plek waar het inmiddels al weer lang geleden gesloopte ’t Huys Tijdverdrijf stond, blijkbaar niet de juiste bouwgrond is, want nu zijn we inmiddels al weer zeventig jaar verder in de tijd en die mooie plek recht tegenover de statige Postbrug is nog steeds niet bebouwd.

 

Op de foto zien we links het gebouw zelf, rechts de opening met burgemeester Ritmeester.