380 – Aparte figuren in Den Helder  

380 – Aparte figuren in Den Helder   
scharensliep
380-Bik de pianostemmer
Bik de pianostemmer

 

We hebben het er de afgelopen jaren al verschillende keren over gehad dat er in iedere opgroeiende generatie mensen rond lopen die worden aangeduid als bekende straatfiguren! We hoeven er maar enkele te noemen en meteen komt bij menig Nieuwedieper de herinnering aan die personen weer boven, vooral als we het hebben: over Lange Gerrit, Japie Meijer en Piet Lont.

 

Er waren ook plaatselijke figuren of personen die regelmatig onze stad aandeden, omdat zij een maatschappelijke functie hadden te vervullen die voor die tijd waarin zij leefden van belang was voor Den Helder. Met een tweetal van die plaatselijke figuren laat ik u wat nader kennismaken. Om eerlijk te zijn vooral omdat ik zelf bijna niets van deze personen weet en hoop dat lezers meer informatie hebben.

 

Laten we maar eens bij de eerste beginnen, we zien hier bij de bushalte aan het Koningsplein dhr. Bik, of misschien schrijf je wel Bick, staan. Hij was volgens overlevering pianostemmer in Den Helder en was mogelijk getrouwd met een Duitse vrouw die hij zijn “kwikstaartje” noemde!

scharensliep
scharensliep

 

Op de tweede foto ziet u een scharensliep en dat is een persoon die langs de deuren gaat om scharen en messen te slijpen. Hij staat afgebeeld bij de voormalige slagerij van Piet Schrieken in de Sluisdijkstraat. Het zou mooi zijn als het ware levensverhaal van deze twee figuren, die ieder aparte werkzaamheden verrichten die je tegenwoordig nauwelijks meer tegenkomt, weer eens uit de vergetelheid wordt onttrokken.