379 – Oorlogsschepen in Den Helder  

379 – Oorlogsschepen in Den Helder   

379-Oorlogschepen aan wal Den Helder

Verhalen over de Buitenhaven zijn nog lang niet uitverteld en er komen steeds weer nieuwe bij. Het mooie is dat je tegenwoordig, met al die verfijnde apparatuur op computergebied, van dit soort ansichtkaarten (door ze in te scannen) al snel een nog duidelijker beeld krijgt van wat er allemaal op te zien is.

“Oorlogsschepen aan wal Den Helder”, zo luidt de tekst op deze kaart. Hoe vaak zal het zijn voorgekomen dat een zo groot deel van de vloot in het Nieuwediep aan wal lag? Opvallend vooral op de voorgrond is, naast een stoombarkas en een torpedoboot, de aanwezigheid van onze eerste onderzeeboot, ‘Luctor et Emergo’genaamd.

Verder zien we een betonningsvaartuig, wat vletten waarvoor plaats over was en drie pantserschepen, waarbij de Hr. Ms. Piet Heijn (een pantserschip van de Evertsenklasse) al in 1914 uit dienst is gesteld. Ook was er nog plaats voor een van onze sleepboten, hoogstwaarschijnlijk de ‘Hercules’. Links op de kade zien we zowaar een dubbele rij meerpalen, massief, maar nog niet van de vrijwel onverwoestbare stalen kop voorzien.379-HrMsPietHein

Deze ansichtkaart dateert van omstreeks 1910  en werd uitgegeven door n.v. Wilfried Deyhle te Amsterdam. Wellicht was de Koninklijke Marine met vakantie en was dat er de oorzaak van dat zoveel schepen een veilige beschutting vonden in het Nieuwediep. Wat mede opvallend is aan de afgemeerde schepen zijn de kraaiennesten, zowel aan de hoog opgaande voor- als aan de achtermasten. Het was in die tijd nog uitkijken geblazen met allebei de ogen open.