378 – Station Den Helder  

378-Koningin Wilhelmina stapt in de koninklijke auto Steeds wanneer mij een verhaal wordt verteld of onder ogen komt dat weer wat licht brengt over de geschiedenis van onze stad, doet het zeer dat onder het vroegere volk zo bar weinigen waren die het tekenen of zelfs het fotograferen lief hadden. Plaatjes van gebeurtenissen die de mensen lang bezig hielden, geen wereldschokkende zaken meestal, zijn wat je noemt dun gezaaid.

Enkele van grote historische voorvallen, die meestal op krijgshandelingen betrekking hebben, zijn op fotopapier vastgelegd en herhaaldelijk afgebeeld in publicaties die onze Noordkop beschrijven. Maar heel veel dingen die het volk echt heel diep raakten zijn zelden voor het nageslacht vastgelegd. Vorige week hadden we het al even over het interieur van het vroegere treinstation en kan een ieder kennismaken met het door Thomas Edmondson uitgedachte Edmondson spoorkaartjessysteem.

378-Interieur station Den Helder

Vandaag blijven we nog maar even op het oude station van Den Helder rondhangen. Als eerste een interieurfoto waar links van de potkachel het apparaat zichtbaar is voor de bediening van wissels en seinen. Op de eerste foto is te zien hoe Koningin Wilhelmina in haar koninklijke auto stapt, die geparkeerd staat voor het station van Den Helder. De Koningin bracht op zaterdag 2 juni 1934 een bezoek aan Den Helder.