376 – Florastraat

376-FlorastraatDen Helder – Het is verbazend, hoeveel prentbriefkaarten van onze stad zijn gemaakt, waarop je zo goed als geen levend wezen ziet. Geen wonder dat de legende is ontstaan, vooral tijdens de mobilisatieperiode in 1914-1918, dat er in Den Helder helemaal niets te beleven is.

Bijgaande foto neemt die indruk nauwelijks weg. Zij toont de Florastraat in Tuindorp. De zichtbare verlatenheid is geen wonder, want de straat komt uit op de Anemonenstraat en dat was eind twintiger jaren van de vorige eeuw echt niet zo’n drukke straat. Anderzijds is het toch wel heel opvallend dat de volkshuisvesters er heel ernstig naar streefden het begrip ‘licht en lucht’ in dit stadsdeel tot werkelijkheid te brengen.

Er was ruimte: alleen stonden er in de Florastraat geen bomen en er was maar een kant van de huizen die was voorzien van een voortuin. Ook tegen de inkijk waren maatregelen genomen: fraaie tweekleurige luiken zorgden voor, wat wij noemen, privacy. Daarachter: gezelligheid en warmte. Heel verklaarbaar dus, dat menigeen het huurhuisje in de binnenstad verwisselde voor een woning op Tuindorp.

Licht en lucht zijn daar nu nog steeds, al is door de ontsluiting van de wegen de stilte vandaag de dag heel wat minder geworden. Maar dat nemen de echte Tuindorpers, die er niet zijn weg te branden, graag op de koop toe.

Getagd met ,