375 – Tuindorp

375 – Tuindorp
Panorama Tuindorp
Panorama Tuindorp
Panorama Tuindorp

Met de komst van de luchtfotografie (over satellieten en drone’s nog maar niet gesproken) is het maken van panorama’s vanaf hoge gebouwen finaal uit de mode geraakt. Maar dat die wijze van het vastleggen van stadsbeelden fraaie composities heeft opgeleverd, daar bestaat echt geen twijfel over.

Het moet wel een bijna windstille dag zo in het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw zijn geweest, toen de maker van dit goeddeels volkomen veranderend aanzien van onze stad, de toren van de Tuindorp school mocht beklimmen om z’n nuttige werk te doen. Wat opvalt is dat deze panoramafoto van Tuindorp waarschijnlijk op een maandag is gemaakt, vanwege het wasgoed wat aan de lijnen hangt.

Het mooie van deze hoogst unieke ansichtkaart is toch wel het uitzicht wat ons geboden wordt, we zien in ieder geval de Linie van Den Helder met het door de Fransen in de jaren 1812-1813 gebouwde Fort Dirks Admiraal. Maar wat deze ansichtkaart nog unieker maakt is het beeld wat ons gegund word op de voormalige Koegras Polder, tegenwoordig de wijk De Schooten. Nog nooit eerder ben ik een ansichtkaart tegen gekomen die zo’n geweldig mooi beeld weer geeft van de boerderijen die ooit hun agrarisch werk verrichtten in de Koegras Polder.

Getagd met ,