374 – Loden Verrader

Boegbeeld de Loden Verrader aan boord van Hr. Ms. GelderlandDen Helder – Het komt natuurlijk niet alle dagen voor dat je zo maar tegen een partijtje oude foto’s aanloopt die gemaakt zijn in de periode 1899-1938. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de foto’s ooit eens eerder gepubliceerd zijn in de vooroorlogse illustraties Eigen Haard (1875-1941) en Buiten (1907-1936), maar voor Helderse begrippen mag je toch wel spreken over een unieke vondst op fotografisch gebied.

Om eens een voorbeeld te noemen; in april 1931 heeft viceadmiraal L.J. Quant het bevel overgedragen aan zijn opvolger C.J.C. Brutel de la Rivière en daarbij werd hij uitgebreid gefotografeerd en uitgeleide gedaan door de Stafmuziek der Koninklijke Marine, onder leiding van kapelmeester Louis H.F. Leistikow op het station van Den Helder. Het unieke is dat ik bijna nooit foto’s ben tegen gekomen van de Stafmuziek der Koninklijke Marine.

In 1938 voer Hr. Ms. Gelderland de haven van Nieuwediep binnen na teruggekeerd te zijn van een reis naar de West. In triomf werd het schip ingehaald, want aan boord bevond zich immers de ‘Loden verrader’, het scheggebeeld van een fregat dat in de 18e eeuw in de St. Annebaai (Curaçao) in de lucht is gesprongen en dat traditiegetrouw, door de opvarenden van Hr. Ms. Gelderland, op Curaçao is buitgemaakt.

Commando overdracht vice-admiraal L.J. Quant in 1931
Commando overdracht vice-admiraal L.J. Quant in 1931
De Stafmuziek der Koninklijke Marine o.l.v. L.H.F. Leistikow
De Stafmuziek der Koninklijke Marine o.l.v. L.H.F. Leistikow
De Stafmuziek der Koninklijke Marine o.l.v. L.H.F. Leistikow.Boegbeeld de Loden Verrader aan boord van Hr. Ms. Gelderland.Traditie
De traditie van het buitmaken van de loden verrader is na de Gelderland nog door vele volgelingen voortgezet, zoals Hr. Ms. Bloys van Treslong in 2003 en Hr. Ms. Willem van der Zaan in 2004. Of de Koninklijke Marine tegenwoordig de Loden verrader nog wel eens ontvoert is bij mij niet bekend, maar ongetwijfeld zullen er onder de lezers van deze rubriek personen zijn die het antwoord weten.

Getagd met , ,