372 – VBZ

372 – VBZ
Het V.B.Z. MSF gebouw in 1959.
Het V.B.Z. gebouw in aanbouw in 1959.
Het V.B.Z. gebouw in aanbouw in 1959.

Het klinkt misschien een beetje eenzijdig, maar ja, er wordt weer een gebouw gesloopt in Den Helder. Dit keer gaat het voormalige V.B.Z. gebouw aan de Prins Hendriklaan 53/a tegen de vlakte. Hoogste tijd dus hier even bij stil te staan, voordat het voorgoed verdwenen is.

Het voormalige V.B.Z. gebouw was een schepping van de architect Bernard Bijvoet (1889-1979). Het werd op 14 mei 1959 officieel geopend door de voormalige staatssecretaris van marine, viceadmiraal b.d. H.C.W. Moorman. De opening betekende een mijlpaal in de jonge geschiedenis van de V.B.Z. die in 1946 was opgericht.

Trouwens, het feit dat de staatssecretaris van marine het nieuwe gebouw toentertijd opende tekende ook de nieuwe verhouding tussen personeel en marineleiding. En dat is wel eens heel anders geweest, vooral ten tijde na de muiterij op Hr. Ms. De Zeven Provinciën op 4 februari 1933, met als gevolg dat de Bond voor Minder Marine Personeel verboden werd.

Het V.B.Z. MSF gebouw in 1959.
Het V.B.Z. MSF gebouw in 1959.
Het V.B.Z. gebouw wordt gesloopt na 55 jaar in 2014.
Het V.B.Z. gebouw wordt gesloopt na 55 jaar in 2014.

Burcht
Het mag wel historisch op getekend worden dat er nu na honderd jaar een einde is gekomen aan het marine vakbondswerk aan de Prins Hendriklaan! Typerend daarbij kan genoemd worden dat het 21 juni precies honderd jaar gelden was dat de Burcht, het statige gebouw van de Bond voor Minder Marine Personeel, werd geopend. Vandaag een drietal foto’s van het V.B.Z. gebouw. De eerste foto is gemaakt op 12 februari 1959 en de tweede foto dateert van vlak na de opening, de laatste foto geeft een aanblik van de eerste sloopwerkzaamheden.

Getagd met , , ,