363 – Dag van de Arbeid

363-1 mei viering Den Helder

Het zal wel met de leeftijd te maken hebben, maar ik vind het jaar alweer heel snel voorbijgaan. Het is alweer 1 mei,  de Dag van de Arbeid! Een dag die in Nederland nooit zo’n groot succes is geworden als in onze omringende buurlanden.

 

Het zal te maken hebben met het feit dat het in onze buurlanden een vrije dag is en, als je het in ons land wilt vieren, moet je een dag verlof inleveren, een kromme gedachte eigenlijk. Er zijn tijden in Den Helder geweest dat de Dag van de Arbeid supergroots gevierd werd, vooral zo tussen 1918 en 1940.

 

De 1 mei-vieringen  in Den Helder waren vroeger heel groots van opzet, de gehele Sociaal Democratische beweging zoals de S.D.A.P. , de ABVA, het NVV en de plaatselijke afdeling van de VARA trokken als stoet achter het Helders Fanfarekorps door de stad. Na afloop trok de stoet meestal op naar een grote plek in de stad, waar de toehoorders werden toegesproken. Dat gebeurde meestal door plaatselijke bestuursleden of door leden van het gemeentebestuur van Den Helder, zoals de legendarische S.D.A.P.-wethouder Piet van der Vaart.

 

Vandaag een foto van een 1 mei-viering, gemaakt in de omgeving van de Bolweg. Tegenwoordig is dit gebied terug te vinden in de Geleerdenbuurt, zo tussen de Lorenzstraat en de Pasteurstraat. De horizon van deze afbeelding toont ons, van links naar rechts, een geweldig mooi beeld van Den Helder. Zo zien we onder meer de Lutherse kerk in de Wezenstraat, de school aan de Parallelweg en het imposante complex van de Helderse gasfabriek.