362 – Sloop Anna Hoeve

 

Het Marine362-Boerderij De Anna Hoeve vliegkamp de Kooy werd op maandag 7 oktober 1918 in dienst gesteld als vierde Marinevliegkamp, zoals ‘algemeen’ bekend zal zijn. Het lag als het ware in de achtertuin van Den Helder, echt middenin de Koegraspolder, met als naaste buren een aantal boerderijen. Die hadden namen als “De Uitvlucht” en de “Anna Hoeve”.

 

De boerderij de Anna Hoeve heeft jarenlang deel uitgemaakt van het voormalige Marinevliegkamp de Kooy, waar het gebruikt werd door de Babov, dit was een dienst die het onderhoud van de gebouwen op het vliegveld onder haar beheer had.

 

De Anna Hoeve heeft ook twee keer in brand gestaan, de eerste keer rond de twintiger jaren en de tweede keer (als ik het goed heb) begin jaren zestig van de vorige eeuw. En iedere keer werd de boerderij weer opgeknapt. De laatste jaren was de Anna Hoeve in gebruik als opslagplaats en er heeft nog een toneelvereniging in gezeten.

 

362-SloopAnnaHoeve
Sloop in 2014

Deze week bereikte mij het droevige nieuws dat boerderij de Uitvlucht en de Anna Hoeve worden gesloopt. Daarom lijkt het gepast een foto te laten zien uit de tijd dat de herenboer het nog voor het zeggen had op de Anna Hoeve. Op de tweede foto zien we dat de afbraak van de Anna Hoeve in volle gang is.