361 – Paalzitten in de vijver

361 – Paalzitten in de vijver

 

De eerste officiël361-Paalzitten rond vijver Heiligharne Koningsdag zit er op, gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van onze Koning vandaag. De viering van Koningsdag gaat mogelijk veranderen, de kans is dat de traditionele viering zoals we die gewend waren op 30 april spoedig tot het verleden zal behoren. Geen oudhollandse spelletjes meer? Terwijl dat toch best leuk kan zijn, weten we ook uit Helders verleden.

 

De viering van vroeger had ook wel iets aparts, vooral in de tijd dat koningin Juliana nog vanaf het bordes van paleis Soestdijk het jaarlijkse defilé afnam. Tijdens dat defilé trok er ook van alles langs het bordes, zoals fanfare orkesten, gymnastiekverenigingen en er werden aan de Koningin de nodige cadeau’ s overhandigd die dan weer volgens een hoflakei ‘achter de rododendrons’ werden gegooid.

 

In de paleistuin werden oudhollandse spelletjes gespeeld. Het doet me denken aan de Spoorgracht, waar ooit een paalzitwedstrijd werd georganiseerd. Ook in De Schooten, de wijk die in 2014 precies vijftig jaar bestaat, zijn dat soort wedstrijden wel georganiseerd. Zoals in 1975, in de vijver rond het Heiligharn. Van het paalzitten in de vijver deze week twee foto’s.


361-Waterfeest in vijver Heiligharn

De paalzitters werden destijds gesponsord door de middenstanders uit het winkelcentrum van De Schooten, zoals te zien valt aan de kleine reclameborden die aan de paal zijn bevestigd. Erg hoog zaten de heren (en dames?) overigens niet, dat is ook wel eens anders geweest bij deze toch iets aparte vorm van sport. Op de tweede foto is een waar waterfeest aan de gang, met ook de nodige bootjes in de vijver.