359 – De Marinewerf

Eens was er e359-Marinewerfen veelgebruikt gezegde, dat luidde: “Als je alles vooruit zou weten, dan zou je aan een oortje genoeg hebben”. Zo rond het jaar 1910, toen de thans voor u liggende ansichtkaart in de handel werd gebracht, lag daar, deels omringd door het weelderige geboomte van de grachtengordel, de Rijkswerf, ook ’s Lands Werf of Marine Werf genoemd.

 

Voor ’t overgrote deel van onze werkende bevolking was dit de plek waar, beschermd door heel wat zekerheden, het dagelijkse brood met ’n kleinigheid als beleg kon worden verdiend. Het getoonde plaatje, waarop de reeks bouwsels langs het Werfkanaal aan de Weststraat deels op prachtige wijze in beeld worden gebracht, maakt duidelijk dat ook hier lang niet alles in oorspronkelijke staat is bewaard gebleven.

 

359-Marinewerf2014
Marinewerf anno 2014

Zo te zien heerst op het werfterrein alleen maar rust en stilte, maar schijn bedriegt. Wel kan aan de hand van het spel van licht en schaduw worden vastgesteld dat de fotograaf op een late, mooie namiddag zijn de tijd trotserend werk heeft verricht. En altijd zijn er jongens geweest die in hun hooggewaardeerde vrije tijd poogden een visje te verschalken. Dat lukte echt nog wel in het ook toen reeds niet van vreemde smetten vrije water, dat ter afscherming diende van de grootste werkgemeenschap hier ter stede.

Vandaag de dag is deze plek ingeruimd voor horeca, de VVV en de Kunstuitleen. Om dan ook maar met een oud gezegde te eindigen: “het kan verkeren!”.