357 – Kerk in Julianadorp

357 – Kerk in Julianadorp

 

 

357-Groeten uit Julianadorp Het lekkere weer van de afgelopen dagen bracht me er toe om weer eens heerlijk langs historische plekjes in onze stad te fietsen. En als je er oog voor hebt zijn dat er toch nog ontzettend veel. Kerkgebouwen bijvoorbeeld, vind ik altijd indrukwekkend om te zien.

 

Op de fiets langs de Buitenhaven is het genieten van enorm veel schoonheid aan historische gebouwen, neem alleen al het Paleis en het Koninklijk Instituut voor de Marine, dat zijn toch juweeltjes die in het oog springen. Maar ook gebouwen zoals de onlangs verbouwde voormalige Zeevaartschool hebben een uitstraling die echt aan het Ankerpark thuishoort, alleen is het schijnbaar moeilijk om een passende huurder voor dit imponerende pand te vinden.

 

Verder hebben we in Den Helder ook jarenlang gegrossierd in kerkgebouwen. Om er een paar te noemen: de Vredeskerk, de Bethelkerk en de Petrus en Pauluskerk en zo zijn er nog veel meer te noemen. Een van de mooiste kerkgebouwen vind ik altijd nog de vele jaren geleden gesloten O.L.V.O.O. kerk in de Jan in ’t Veltstraat.357-Julianadorp

 

En dan hebben we nog de Nederlands Hervormde kerk van Julianadorp, beter bekend onder de naam de Ontmoetingskerk, gelegen aan het Loopuytpark. Deze kerk werd bijna 104 jaar geleden ingewijd door ds. A.E. Griethuizen op de verjaardag van de toen eenjarige prinses Juliana, 30 april 1910. Daarom is het vandaag genieten van twee echte oude ansichtkaarten van Julianadorp, waarop de Nederlands Hervormde kerk staat afgebeeld in een omgeving die iets van een middeleeuws dorp heeft!