348 – De winter van 1946-1947

348-IJs op de Kergracht

Het schiet alweer aardig op met het nieuwe jaar. Nog een week en we zitten in februari en als je de reclame op televisie mag geloven is iedereen in Nederla nd druk bezig met het plannen van wintersportvakanties. Dat is op zich natuurlijk helemaal niet zo verwonderlijk, want bij deze tijd van het jaar hoort een beetje sneeuw en ijs.

 

 

 

De winter van 1946 -1947, dat schijnt de koudste winter in Nederland te zijn geweest. De inval van de winter vond plaats in december 1946 en dat leverde een bijzonder lange vorstperiode op die tot maart 1947 duurde. Daarnaast is er ook veel sneeuw gevallen, vooral aan het einde van februari tot begin maart. Zo erg zelf

348-Buitenhaven met zicht op Fort Harssenss dat er tussen Alkmaar en Hoorn een heel treinstel insneeuwde.

 

Reken er maar op dat de amateur-en broodfotografen garen spinden bij dat wonderlijke natuurgeweld, want het leverde vaak hele mooie winterse beelden op. Daarom dit keer een viertal foto’s die ons echt een uniek beeld geven van het naoorlogse Den Helder in de winter van 1946 op 1947.

348-Reddingboot Dorus Rijkers en HD 125 vast in het ijs 348-Uitzicht op de Kerkgracht en Kanaalweg

Als eerste zien we een foto van de Kerkgracht, gemaakt vanuit het torentje van het stadhuis. Zie hoe duidelijk het gesloopte gedeelte van de Kanaalweg overkomt in de sneeuw. De tweede foto toont ons links de Kerkgracht en rechts de Kanaalweg. Op de derde en vierde foto zien we de Buitenhaven waar vooral opvalt hoe triest de overblijfselen van Fort Harssens er bij liggen, maar ook de reddingsboot Dorus Rijkers kon in dat dikke ijs geen kant op.