345 – Kanaalweg

345 – Kanaalweg

 

345 - RHB-school aan de Kanaalweg Op verzoek dit keer aandacht voor de Kanaalweg in vroeger tijden. Te beginnen met een van de allermooiste afbeeldingen uit mijn verzameling, en wel die waarop de beroemde en om haar schoonheid geprezen klok voor het front van de school prijkt.

 

Later kwam de klok te staan op het met kiezel omrandde gazon, gericht op de Kruisweg. De vele Nieuwediepers die hier passeerden wisten dan ook altijd hoe laat het was. Wellicht een idee om bij de herinrichting van het Molenplein een replica neer te zetten van de klok.

 

345-Rijks Hoogers Burgerschool  met de klok dr. Vogelpoel

Dat er druk ramen werden gewassen rond 1900 bewijst het trapje links op de afbeelding. De dienstmaagd was natuurlijk naar de overkant van de weg gesneld, want er moest worden stilgestaan voor het wonder der fotografie. Geen wonder ook dat de platte wagen van A. Korff jr., Laan 58, en het bakkerskarretje van Grunwald voor dit gebeuren werden stilgezet, evenals het aan de hand meegevoerde paard. Maar waarom ook niet: het leven werd nog niet overheerst door haast.

345-Kanaalweg richting Hoofdgracht
Kanaalweg richting Hoofdgracht in 2014

 

Dit weemoed opwekkende stadsbeeld ging op 7 december 1900 van Den Helder naar Amsterdam en kwam, na wie weet welke wonderlijke omzwervingen, toch weer bij ons terug.