343 – Havenplein met hotel Den Burg

343 – Havenplein met hotel Den Burg

 

Graag voldoe ik deze w343-HavenpleinHotelDenBurgeek aan het verzoek van een aantal Nieuwediepers om weer eens een afbeelding te laten zien van het vroegere Havenplein. Daarom een foto van het Havenplein zoals dat er aan de bebouwde zijde uitzag, zo rond 1900.

 

Het zal niet eenvoudig zijn om ergens in ons land een plein te vinden dat zoveel gedaanteveranderingen heeft ondergaan als ons Havenplein. Hier een beeld dat tot aan de jaren veertig van de vorige eeuw bekend is gebleven, ook al was er toen al sprake van ingrijpende wijzigingen. Het Marinemonument werd geplaatst, havenopgangen werden aangepast en het dijklichaam regelmatig versterkt.

 

Het hotel “Den Burg”, met het goed onderhouden en gezellig aandoende sierbomenrijtje, bleef echter, evenals de sfeer van deftigheid die ons klassehotel omhulde. Links op de afbeelding, daar waar reclame wordt gemaakt voor een zeker biermerk, zien we het destijds zeer gerenommeerde ‘Poolsch Koffiehuis Logement’. Interessant is wel dat gedurende onze negentiende-eeuwse welvaartperiode van weinig fantasierijke hoogbouw gebruik werd gemaakt om het ‘dure’ stadsdeel te vullen.

 

Eveneens het vermelden waard is het gebruik van zonnewering. Vrijwel geen raam krijgt kans om het zonnetje door te laten. En wat zal het een toer zijn geweest om zelfs bij een tikkeltje Helderse wind de vlag veilig gesjord te houden.